~ Sárga könyves út ~

2020. április 13., hétfő

Palásthy Ágnes: Mi lesz veled, Cica? – Blogturné extra


Palásthy Ágnes állattörténetei a természet és az élővilág szeretetére neveli a kicsiket és a nagyokat. Legújabb könyvében megismerkedhetünk Bellával és családjával. A kislány nagyon szeretne egy saját cicát, de a szülei sajnos nem egyeznek bele a dologba. Egy nap azonban minden megváltozik, amikor a család rábukkan egy elkóborolt kismacskára. Ha kíváncsiak vagytok, hogy Bella és a cica milyen kalandokba keveredik, akkor tartsatok három bloggerünkkel és ha nektek kedvez a szerencse meg is nyerhetitek a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott példányt a mesekönyvből. 


1. Rengetegféle állatról írtál már mesét. Miért pont egy cica került a középpontba az új mesekönyvedben, melynek „Mi lesz veled, cica?” a címe?

Nagyon szeretem a cicákat. Nagyszüleimnél mindig is volt cica. Amikor pedig nekünk lett a férjemmel saját háztartásunk, teljesen természetes volt, hogy cicát hozzunk a házhoz. Az ajtó előtt a gazdáját váró, vagy az ablakpárkányon napozó cica számomra a meleg otthon jelképe. Jelenleg egyébként öt befogadott macsekunk van, mert mi is úgy vagyunk ezzel, ahogy a könyvben mondja az anyuka: minden állat megérdemel egy esélyt.


2. Sok gyerkőc szeretne háziállatot magának, akárcsak a főszereplőd, Bella. Te is így éreztél gyerekkorodban? Megkaptad az áhított kedvencet?

Tízéves koromban, súlyos betegségből lábadozva hosszú ideig feküdnöm kellett. Ekkor kaptam az első saját cicámat, Micókát, hogy ne unatkozzak. Izgága kiscica volt, amikor hozzánk került, aki nagyon szép kort megért. Vele nagyon összenőttünk. Ő például minden délben, amikor az általános iskolából hazajöttem, ott ült a kapuban és várt. Tudta, hogy mikor érkezem. Csodálatos dolog ez a megérzés az állatokban. 


3. Ha Bella létező kislány lenne, mit tanácsolna az állatokkal kapcsolatban az olvasóknak?

Talán azt, hogy mivel az állat nemcsak örömöt ad, hanem munkát is, csak az vállaljon cicát (vagy bármilyen más háziállatot), aki felkészült a gondozására. És hogy azt a hatalmas szeretetet, amit egy kisállat ad, szeretettel és gondoskodással kell viszonozni.


4. Az állati szereplők mellett emberek is találhatók a mesédben. Bella, a szülei, Berci (Bella osztálytársa) és az elsőre morcosnak tűnő szomszéd. Melyikük a kedvenced, kiről szerettél a legjobban írni?

Azt hiszem, az író számára a szereplői kicsit olyanok, mint a szülőnek a gyerekei, nem nagyon lehet választani közülük. A történet úgy lesz kerek, hogy mindnyájan hozzátesznek valamit. Bellát nagyon szerettem, ez a cserfes kislány olyan, amilyen én voltam ennyi idősen. A morcos szomszédban is örömmel megmutattam a jót. De elárulok egy kulisszatitkot: menet közben nem is vettem észre, de Violában, az anyukában magamat írtam meg. Viola pontosan úgy beszél és viselkedik, mint én. Vigyáznom is kellett, nehogy őt tegyem meg véletlenül főszereplőnek. Persze ez csak vicc, de tény, hogy őt volt a legkönnyebb megformálnom. 


5. Egy kisállat nagy felelősséggel jár, ezt Bella is megtanulja. Neked is vannak otthon állataid jelenleg? Ha igen, mi volt a legnagyobb zűr, amibe belekeveredtek?

Jelenleg öt befogadott cicánk van. Annak idején hoztunk a házhoz két kiscicát. Utána sorra-rendre jelentek meg az ajtónk előtt a gazdátlan macsekok, akiket persze mindig befogadtunk.

Ennyi cica között aztán mindig zajlik az élet. A legnagyobb zűr az volt, amikor az egyik fiatal cica, miközben arra vártunk, hogy elég idős legyen az ivartalanításhoz, sajnos kiszökött egy pásztorórára, és megesett. Mi pedig csodálkozva láttuk, milyen szépen gömbölyödik. Meg voltunk győződve róla, hogy csak kis dagi lett. Mígnem egy szombat délelőtt megellett. Három kis fekete cicát hozott a világra. Hát ez hatalmas sokk volt mindnyájunknak. Őt is beleértve. Nagyon fiatal volt még, sajnos nem sokáig éltek a kiscicák.

Ehhez képest igazán említésre sem méltó, hogy például az egyik kandúrunk elől mindig zárni kellett a csokoládét, mert sztaniollal együtt megette, a másik miatt madzaggal kellett bekötnünk a padlásajtót, mert ki tudta nyitni a kilincset, és volt egy öreglányunk, aki direkt mindig az alom mellé pisilt. És a végtelenségig folytathatnám a sort. 


6. Ha a következő életedben valamilyen állatként születnél újjá, macska lennél? Vagy valami más állat bőrébe bújnál?

Ahogy a családommal elnézzük a saját macskáinkat, gyakran megjegyezzük, hogy „Én is macska lennék nálunk”. Most, ahogy körülnézek, egy itt alszik a fotelban mellettem, a másik elnyújtózva a heverőn, és a harmadik épp most vonult keresztül a szobán nagy peckesen. Keresi a legjobb helyet. Szóval, igen, macska lennék. Nálunk. 


7. Olvashatunk a jövőben újabb mesekönyveket is Belláról és a cicájáról? Lesz folytatás? Ha igen, miről fog szólni?

A történet folytatása már kész, most írom át az első változatot. Ha elkészül, és jó lesz, akkor remélhetőleg a közeljövőben meg is jelenhet. Ebben egy faksznis nagynéni, és a lelkesen vadászó Cica jut majd fontos szerephez. 


8. A világban történő dolgok miatt sajnos most nem tudod dedikálni a kis olvasóidnak a könyveiket, de van valami, amivel készülsz nekik, esetleg egy online meglepetés, hogy ne legyen annyira unalmas a kényszerű otthonlét?

Sajnos két megbeszélt programot, író-olvasó találkozót is le kellett mondanom, a kialakult helyzet miatt. Egyelőre elnapoltuk őket őszre. Viszont közben elkezdtem videóra venni, ahogy felolvasom a meséimet, és feltöltöm őket az Ágnes Mesél – Palásthy Ágnes meséi elnevezésű Facebook-oldalamra. Úgy gondoltam, ezzel egy kis szórakozást vihetek az otthon lévő gyerekeknek, és pár perc szusszanáshoz juttathatom az anyukákat. Ez is a hashtag az Ágnes Mesél Facebook-oldalon: #anyaszusszanjegyet. Nem könnyű ez a helyzet, és örülök, ha ezzel egy kicsit segíthetek. 

Az anyukák biztosan hálásak neked a szusszanásnyi időért, a gyerkőcök pedig a mesékért. :) Köszönöm szépen az interjút! :)


Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:
KATT 


Nyereményjáték:

Palásthy Ágnes könyvében a kóbor kiscica rengeteg kalandba keveredik. A mostani játék során elveszett macskákat kell keresni. Minden bejegyzésben elrejtettünk egy képet. Nincs más dolgotok, mint megtalálni az elkóborolt cicákat és a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy milyen fajtájú az általatok meglelt kisállat.

 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

04. 07. Csak olvass!
04. 13. Spirit Bliss Sárga könyves út (extra)

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése