~ Sárga könyves út ~

2020. április 27., hétfő

Elma van Vliet: Anya, kérlek... – Blogturné


A közeledő Anyák napja alkalmából különleges turnéra invitálunk benneteket, ahol megismerkedhettek Elma van Vliet két emlékkönyvével. Az Anya, kérlek… és a Nagyi, kérlek... című könyvek lehetőséget adnak arra, hogy megosszuk egymással az emlékeinket, régi fotókat keresgéljünk az emlékkönyvbe, és megválaszolva a könyvben lévő megható kérdéseket újabb kellemes pillanatokat töltsünk el szeretteinkkel.
A turné végén a Partvonal kiadó jóvoltából egy szerencsés olvasónk megnyerheti az Anya, kérlek… emlékkönyv egy példányát!
 


Miért választottam ezt a könyvet?

Nos, elsősorban azért, mert már rengetegszer gondoltam arra, hogy ki kéne kérdezni anyát a múltról, hogy milyen volt a gyerekkora, hogyan érzett akkoriban, milyen vicces, kalandos vagy épp szomorú dolgok történtek vele és hasonlók. De a hétköznapok rohanásában végül mindig elmaradt ez a beszélgetés. Most, hogy kényszerű lakásfogságunkat töltjük, végre van időnk. És a könyv segítségével most már van okunk és néhány irányvonal is arra nézve, mi mindenről mesélhetne nekem. Sajnos a kommunikáció mindig is nehezen ment nekem, nemcsak anyával, hanem mindenkivel, és ez a könyv tökéletes mankó egy olyan introvertált ember számára, mint amilyen én is vagyok.


Első gondolatok

A könyv belső, kemény borítója egyszerű, rózsaszín, de pont az az árnyalat, amire jólesik ránézni. A külső borító is olyan kis kedves, szép, nőies, szerintem passzol ehhez a kis kérdezz-felelek emlékkönyvszerűséghez.

Amikor belelapoztam a könyvbe, az volt az első gondolatom, hogy olyan, mint egy napló, emlékkönyv vagy egy minőségi, szép notesz. Ezt valószínűleg azért éreztem, mert vonalas oldalak vannak benne (leszámítva a képek helye oldalakat), ezekre tudják édesanyáink leírni az emlékeiket, gondolataikat.


A kötetről

Nos, mint említettem, a kivitelezése nagyon tetszik, olyan kellemes ránézni a borítóra. De a lényeg a tartalom, szóval nézzük a kérdéseket.

A könyvben lévő kérdések négy nagyobb fejezetbe vannak sorolva. Először édesanyánk gyermekkoráról és a felnőtté válásának útjáról tudhatunk meg mindent, azután a szerelmeiről és a családalapításáról, ezután következnek a szabadidős dolgai, majd végül a gondolatairól, érzéseiről tudhatunk meg egy csomó dolgot, és arról, hogyan látja a világot, önmagát és persze minket meg az anya-lánya kapcsolatunkat.

Amikor végigolvastam a kérdéseket, találtam olyanokat, amelyekre tudom már a választ, de egy csomó olyasmit is, amire még nem. Viszont érdekelne. Vannak egyszerű kérdések, amelyben emlékeket kell elmesélni, és olyanok is, amiken az édesanyánk biztos, hogy hosszabban el fog gondolkozni, mielőtt írni kezdene.

Az élet minden területét lefedik a kérdések. Nemcsak időben, hiszen a gyerekkortól a jelenig vetik fel a témákat, hanem más szempontból is. Emlékek, érzések, gondolatok, filozofálás, tények, elvek; mindenféle kérdés és válasz megtalálható a kötet oldalain.

Biztos vagyok benne, hogy a legtöbb anyuka olyan, mint az enyém. Nagyon szeretnének mesélni a múltjukról, az érzéseikről, csak vagy nincs rá idő (akár nekik, akár a gyerekeiknek), vagy nincs rá lehetőség (távol laknak egymástól), vagy fogalmuk sincs, hogyan álljanak neki, a gyerekeinek pedig arról, hogyan kérdezzenek. Ez a könyv segít, beindíthat egyfajta kommunikációt, és mivel mindez írásban történik, ezért akkor fordítunk rá időt, amikor épp van. A kommunikációs problémákkal küszködő embereknek pedig kifejezetten nagy segítség lehet egy ilyen könyv abban, hogy közelebb kerüljenek egymáshoz a szeretteikkel lelkileg.

Fotókat is lehet a könyvbe ragasztani, szóval nemcsak írásos, hanem képi emlékkönyvet is készíthetünk a kötetből.

Szerintem egy anyának, főképp, ha már idősebb, nagyon jó szórakozás, kikapcsolódás ennek a könyvnek a kitöltése. Egy gyereknek pedig nagyon jó és izgalmas szórakozás végigolvasni az anyukája válaszait.

Én most, anyák napján adom majd oda az anyukámnak a könyvet, és alig várom, hogy visszakapjam tőle, kitöltve. Biztos vagyok benne, hogy sok új információt megtudhatok majd róla, és az is lehet, hogy jobban megértem őt azokban a dolgokban, amikben eddig nem értettem.


Hogy tetszett a könyv?

Nagyon tetszik külsőleg, és érdekesnek találom a benne lévő kérdéseket is. Alig várom, hogy odaadhassam anyukámnak és kipróbálhassuk.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Mindenkinek, akinek még van lehetősége megismerni az anyukája múltját, érzéseit, gondolatait. Ne hagyjátok ki a lehetőséget, mert sosem lehet tudni, meddig él ez a lehetőség. Én például borzalmasan sajnálom, hogy a dédimamámmal nem tudtam elbeszélgetni az életéről anno. Nyolcéves voltam, amikor meghalt, és gyerekként még nem igazán foglalkoztatott az élete. Most felnőttként viszont már sajnálom, hogy nem hallgathatom végig minden történetét.


Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:
KATT 


Nyereményjáték:

Mostani játékunkban filmekből és sorozatokból ismert, fantasztikus nőrokononokat keresünk - pontosabban három anyukát és egy nagymamát. Mindegyik turnéállomáson találtok egy képet a keresett anyukáról vagy nagymamáról, a rafflecopter dobozba pedig a filmbéli/sorozatbéli karakterük NEVÉT várjuk!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Kép a játékhoz:

 
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

04. 27. Spirit Bliss Sárga könyves út 
04. 29. Csak olvass!
04. 30. Utószó

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése