~ Sárga könyves út ~

2020. április 23., csütörtök

Harlan Coben: Senki fia – Blogturné


A Jaffa Kiadó jóvoltából megismerhetjük Harlan Coben új könyvét, a Senki fiát, amely egy sorozat első része. Eltűnt fiatalok ügyében nyomozhatunk együtt Wilde-dal, egy olyan férfival, aki maga is tudja, milyen elveszett gyermeknek lenni. Kövesd végig most három bloggerünkkel ezt az izgalmas nyomozást, és a turné végén természetesen egy nyereménykönyv várhat rád. 


Miért választottam ezt a könyvet?

Valami jó krimire vágytam, és a fülszövege alapján ez annak ígérkezett. Ezenkívül nemrég olvastam Harlan Cobentől Az idegent is, amiért odavoltam, így az író személye is biztosíték volt számomra, hogy jól fogok szórakozni.


Első gondolatok

Amikor kiderült, hogy egy iskolai bántalmazástól szenvedő lány lesz a könyv egyik eltűnt áldozata, azonnal még jobban érdekelni kezdett a történet. Én is átéltem hasonlókat a gimnázium alatt, így együtt tudtam érezni Naomival, és igazán aggódtam azért olvasás közben, hogy épségben megtalálják.

Emellett a főszereplő, Wilde múltja is nagyon izgatott, kíváncsi voltam, mi derül ki róla. Érdekes nyomozó-alapanyagnak tűnt, aki egyedi, más, mint az összes többi történet (könyvek és filmek) nyomozói.


Történet

A sztori főszereplője egy Wilde nevű férfi, aki gyerekkorában Maugli-módra egyedül élt egy erdőben, míg a hatóságok rá nem bukkantak véletlenül. Fogalma sincs, hogy került oda, nem tudja, hol élt korábban, ki volt ő, ki a családja. Felnőttként a keresztfiának, Matthew-nak köszönhetően belekeveredik egy eltűnt lány ügyébe. Naomi, Matthew osztálytársa, és iskolai bántalmazás áldozata. Amikor nyoma vész, a fiú azonnal a legrosszabbra gondol, ezért kér segítséget Wilde-tól.

A nyomozás igencsak izgalmasra sikeredik, ugyanis rossz családi háttér és iskolai erőszak keveredik politikai botránnyal, és nem lehet tudni, hogy vajon Naomi eltűnésének hátterében melyik állhat. Megszökött, túl messzire ment egy bántalmazás, vagy véletlenül keveredett bele olyasmibe, amihez igazából nem volt köze? Esetleg egy szerelmi ok húzódik meg a háttérben, és tényleg titkos érzéseket táplált az iránt, aki a nyilvánosság előtt bántotta őt? Tetszett, hogy ennyi lehetséges ok előkerül, mert így beindulhatott az agyam, és ezernyi elméletet gyárthattam olvasás közben.

A politikai szál is nagyon érdekes volt. Gyönyörűen bemutatták általa, hogyan lehet az embereket szélsőségessé tenni és egymás ellen uszítani, valamint azt is, hogyan tudják a politikusok a közösségi oldalak segítségével megúszni a legsötétebb bűnöket, akár egy kiskorú ellen elkövetett szexuális zaklatás vádját is. Elég néhány kamusztori elhintése, néhány felbérelt kamuember vagy kamuprogram által generált hozzászólás, és az emberek olyan szépen belezavarodnak a dolgokba, hogy az eszük helyett onnantól kezdve a szélsőséges érzéseikre hallgatnak majd. Komolyan: ahogy olvastam ezeket a részeket, libabőrös lettem a csodálattól és az iszonyattól. Mert az ilyesmihez bizony briliáns elme kell és mélységes gonoszság.

Már az első száz oldalon sikerült hatalmas meglepetést okozni nekem Naomival kapcsolatban, az eltűnésének rejtélye pedig csak fokozódott, amikor egy újabb tinédzsernek is nyoma veszett. Ezúttal annak a srácnak, aki a leginkább piszkálta Naomit. Őszintén szólva, voltak ötleteim, mi történhetett, gyanúsnak is találtam az egyik karaktert, és végül kiderült, hogy nem alaptalanul, de a legnagyobb titkokra és csavarokra nem tudtam rájönni.

Sikerült többször meglepni, esetenként sokkolni is, úgyhogy tökéletes krimitörténet volt ez számomra.


Karakterek

Wilde karaktere elég magának való, ami nem csoda azok után, hogy mi történt vele gyerekkorában. Kicsit olyan, mint én. Jól elvan magában, és nem nagyon vágyik mások társaságára, de azért a lelke mélyén mégis azt akarja, hogy valaki szeresse. Szóval elég összetett fickó titokzatos múlttal. Nyomozó karakternek tökéletes, és bár már egy-két dolog kiderült a múltjával kapcsolatban, remélem, hogy a folytatásban megtudjuk a teljes történetét.

Hester nagymenő ügyvéd és jogi tévéshow-kat vezet. Nem mellesleg egy idős hölgy és Matthew nagymamája. Ő segíti Wilde-ot a nyomozás során, így először azt gondoltam, hogy amolyan Miss Marple-szerű karakter lesz majd. Hát ennél nagyobbat nem is tévedhettem volna. Hester egy dörzsölt nőszemély, aki simán beszól bármilyen gazdag, nagymenő vagy veszélyes embernek. Az külön tetszett, hogy kapott egy szerelmi szálat, mert hát, ennyi idős karaktereknek ezt már nem nagyon szokták megadni. Más esetben ez sikeredhetett volna kicsit morbidra is, itt viszont nagyon szépen kidolgozott, kellemesen romantikus szálat kaptunk. Végül is az idős emberek is nők és férfiak, és vágyhatnak a szerelemre, gyengédségre.

Naomi az a karakter, akivel a leginkább együtt tudtam érezni a történet során. Nagyon sajnáltam őt mind az iskolai helyzetéért, mind az otthoni dolgok miatt. És tényleg végig azt vártam, hogy kiderüljön, hol van, mi történt vele, és szerencsésen megússza, bármibe is keveredett.



„– Ennek a világnak vége, úgyhogy most már könnyű tönkretenni a társadalmi rendet. A közép elbízta magát. Okos, de lusta. Mindent szürkében lát, és könnyen térfelet vált. A szélsőségesek viszont csak a feketét és a fehéret ismerik. Nem csak arról vannak meggyőződve, hogy tévedhetetlenek, arra is képtelenek, hogy megértsék a másik oldalt. Aki nem abban hisz, amiben ők, az minden szempontból kevesebb náluk, úgyhogy még ölni is hajlandók az eszméikért. Ők az én embereim, Gavin. És növelni fogom a számukat, mert a középen ragadókat is arra kényszerítem, hogy válasszanak oldalt. Belőlük is szélsőségest csinálok.
(…)
– (…) Amerika kezd rájönni arra, amire valaha a németek: hogy a nép egyharmada könnyedén megölné a nép másik egyharmadát, miközben a harmadik egyharmad csak nézne.”

Még egy olyan karakter volt a történetben, aki számomra nagyon érdekes volt, mivel mindig is érdekelt a politika (olyan undorodó kíváncsiság és csodálat van bennem a politikával kapcsolatban). Ez az egyébként negatív karakter egy Rozsdás Eggers nevű férfi. Nagyon közel áll ahhoz, hogy megválasszák elnöknek, a többség szemében igazán népszerű, de van egy kisebbség, aki tudja, hogy ha ő kerül az ország élére, akkor lehet, hogy itt a vég. Egy második Hitlernek tartják. Ő az, aki bemutatja a politika igazi arcát. Azt, amelyik annyira ravaszul gonosz, hogy nem tudod, csodáld vagy elhányd magad. Még most sem tudom eldönteni, hogyan viszonyuljak Rozsdáshoz, mert egyfelől zseniális elme, akinek bizonyos emberek felé valós és mély érzései vannak, másfelől egy igazi rohadék politikus. Annyi biztos, hogy baromi izgalmas karakter volt számomra, imádtam olvasni róla.


Hogy tetszett a könyv?

Nekem nagyon bejött. Izgalmas volt, fordulatos, meg tudott lepni, mégis logikus maradt. És szimpatikusnak találtam Wilde-ot, Hestert meg Naomit is. A folytatást is nagyon várom.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Mindenkinek, aki kedveli a jól kidolgozott krimitörténeteket eredeti karakterekkel.


Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:
KATT


Nyereményjáték:


Mostani játékunk során híres nyomozók után kutatunk. Minden állomáson találtok egy-egy tárgyat, élőlényt, amely egy-egy nyomozóhoz kapcsolódik. Ki kell találnotok a nyomozó nevét, és beírnotok a Rafflecopter megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Kép a játékhoz:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

04. 23. Spirit Bliss Sárga könyves út
04. 25. Flora the Sweaterist 
04. 27. Könyv és más

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése