~ Sárga könyves út ~

2020. április 8., szerda

Ecsédi Orsolya: Nyanyacraft – Blogturné


Karácsonyra jelent meg Ecsédi Orsolya új mesekönyve, a Nyanyacraft. A humorral teli történet főhősei ezúttal egy számítógépes játék világában találják magukat. Tarts velünk a blogturnén és az extrák mellett nyereményjátékok is várnak rád. 


Miért választottam ezt a könyvet?

A Kell egy csapat-sorozat első része is jó szórakozást nyújtott, a három barát kalandjai és a versrészletes játék nagyon bejött, ezért úgy gondoltam, a második résszel sem lőhetek mellé. Szerencsére nem tévedtem, sőt! Ez a második rész még jobban tetszett, mint az első.


Első gondolatok

Az első gondolatom az volt, hogy egy igencsak aktuális témát választott az írónő a második rész alapsztorijaként. Méghozzá a játékfüggőséget. Sok olyan fiatal (és sok olyan felnőtt is) van, aki annyira belemerül egy-egy számítógépes játékba, hogy végül elfelejt a való világban élni. Szó szerint, mintha elnyelné, beszippantaná a játék. Szóval megörültem az aktuális témának, és reméltem, hogy jó kis kalandok várnak rám Zizuval, Ankával és Bátival karöltve.


Történet

Zizu és Anka aggódnak Báti miatt, mert mostanság semmi mást nem csinál, csak a számítógépén játszik. Amikor már iskolába sem megy be egyik nap, elmennek hozzá, de hiába kopogtatnak nála, senki nem nyit ajtót. Így nyomozásba kezdenek, hová tűnhetett Báti. Az eredmény meglepő, barátjukat elnyelte a játék, szó szerint. A legrosszabb az, hogy Báti nem is bánja, eszében sincs hazamenni.

Nagyon klassznak találtam, hogy most a főszerepet a két lány, Zizu és Anka kapta. Ők ketten azok, akik nyomoznak, kalandokba keverednek, csak hogy rátaláljanak Bátira, és megmentsék őt.


Az is izgalmas ötlet volt, hogy a megmentés érdekében nem egy gonosz lénnyel kell szembeszállniuk, hanem a saját barátjukkal. Hogy is mondta anno Dumbledore? "Nem kevés kurázsi kell hozzá, hogy szembeszálljunk az ellenségeinkkel, de ahhoz sem kell kevesebb, hogy a sarkunkra álljunk a barátainkkal szemben."

Szóval az alapsztori nemcsak aktuális, hanem ötletes, izgalmas is szerintem.

Az írónő nagyon jól visszaadta ezeknek a számítógépes játékoknak a lényegét, működését. Én anno travianoztam, bár nem fanatikus szinten, úgyhogy sok kifejezés, a játékban végrehajtandó feladat és egyebek ismerősek voltak.


Ó, és örültem, hogy bár most Adél néni háttérbe szorult, ebből a kötetből sem maradtak el az idézetek. Szerintem ezek nagyon feldobják a mesét, és érdekes játék kitalálni azt, hogy vajon melyik versből valók.


Karakterek

Zizu és Anka igazán belevaló lányok. Nem ijednek meg az ismeretlentől, a veszélytől. Ha a barátjuk bajba kerül, akkor addig mennek, míg meg nem mentik. De a két lány nemcsak bátor, hanem okos is, hiszen az eszüket használva jutnak el Bátiig, majd egy okos csellel próbálják kijuttatni őt a játékból.

Báti... Nos, ő egy sebzett tinédzser, aki önbizalomhiánnyal küszködik. Emiatt is menekül a játékba, és ez az oka annak, hogy nem akar kijönni onnét. A játékban zseniális, bátor, okos varázsló, aki győzelembe vezeti a népét, emiatt pedig tisztelik és szeretik, a való világban, jobban mondva az iskolában viszont lúzernek érzi magát.

„– Nem vagyok Báti. Báti valami nyomorult kis szerencsétlenség volt, már alig emlékszem rá. Én Bátor Kovács vagyok. A legbátrabb és a legkovácsabb. A bátorságommal védelmezem a lidérceket. A mágikus fegyvereimmel pedig győzelemre vezetem őket.
Zizu azonnal tiltakozott.
– Ez nem igaz. Báti egyáltalán nem volt nyomorult vagy szerencsétlen. Pont ma emlegettük. És ha valaki, akkor mi tudjuk, milyen ő. Azaz milyen vagy te. Elszánt. Éles szemű. És kreatív. Pont ezt mondtuk, igen.”
 
Egyébként nagyon bejött ez a való világ nem egyenlő az iskolával gondolat, ami teljesen igaz. Az iskola az életünk néhány évét és csak egy részét jelenti, és nem feltétlenül azok az emberek vagyunk a privát életünkben, akinek a suliban látnak minket.

Örültem, hogy az előző részekből megismert mellékszereplők is feltűntek a mesében. Volt, aki többször, volt, aki csak néhány mondat erejéig. De jó volt "viszontlátni" őket.


Hogy tetszett a könyv?

Az első részt is szerettem, de ez a második még annál is jobban tetszett. Bejött az alapsztorija, izgalmas volt a cselekménye, bírtam Zizut és Ankát, és valahol mélyen Bátit is megértettem.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Nos, mindenkinek, aki szereti a kalandos, aktuális témával foglalkozó, mégis humoros meséket, amelyeknek belevaló lányok a főszereplői.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:
KATT 


Nyereményjáték:

A Nyanyacraft főhősei egy számítógépes játékban találják magukat. Azoknak, akik szeretik ezeket a játékokat, most fellélegezhetnek :)

Minden állomáson egy népszerű játékból találtok képet, nektek pedig a rafflecopter doboz megfelelő sorába kell beírni, hogy mely játékról van szó.


Kép a játékhoz: 


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

04. 08. Spirit Bliss Sárga könyves út
04. 10. Csak olvass!
04. 12. Könyv és más
04. 14. Sorok között
04. 16. Hagyjatok! Olvasok!
04. 18. Hagyjatok! Olvasok! extra állomás
04. 20. Spirit Bliss Sárga könyves út extra állomás

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése