~ Sárga könyves út ~

2020. április 23., csütörtök

Iklódi Dóra: Cukormentes édességek – Blogturné


A BOOOK Kiadó jóvoltából megjelent Iklódi Dóra - a Wander. Food. Wonder bloggere - második receptkönyve, Cukormentes édességek címmel. Ennek örömére a Blogturné Klub hat tagja fakanalat ragadott, hogy kipróbálja az inzulinrezisztensek, cukorbetegek és egészséges életmódot folytatók számára összeállított gyűjteményt.
Tartsatok velünk és kényeztessétek magatokat édességekkel az egészségtudatosság jegyében!
 


Miért választottam ezt a könyvet?

Nos, egyfelől, mert Iklódi Dóra előző receptkönyve is bejött, és kíváncsi voltam, hogy ezúttal milyen édességekről olvashatok nála. Másfelől, mert PCOS-es vagyok, és próbálok odafigyelni arra, hogyan étkezem. Igyekszem kerülni a fehér lisztet és cukrot, de ez, főképp a sütemények tekintetében, elég nehéz. Gondoltam, hátha van néhány egyszerűen elkészíthető és finom ötlet a könyvben.


Első gondolatok

Amikor belelapoztam a könyvbe, azonnal nyugtáztam, hogy ismét egy igényes, gyönyörű kötet van a kezemben. A fotókon lévő édességek ínycsiklandóan néznek ki. Nem vagyok túl édesszájú, de azonnal kedvem támadt mindegyikből megenni egy szeletet.


A könyv

A kötet elején Iklódi Dóra köszönt minket, bemutatkozik azoknak, akik esetleg még nem ismerik, és nem tudják, milyen egészségügyi okok miatt váltott életmódot. Ezen kívül leírja, miről is fog szólni ez a kötet, és szól néhány szót arról, hogy ehetünk nyugodtan ezekből az édességekből, de mértékkel, és ha valamiért ezt nem tudjuk tartani, érdemes utánajárni a háttérben húzódó okoknak. Nekem tetszik, hogy az írónő nemcsak a sütéssel, hanem az olvasói lelkével is foglalkozik egy kicsikét. Ettől olyan személyes lesz az egész.

Ezután jön a szakmai része a könyvnek. Ebből megtudhatjuk, hogy mit is jelent inzulinrezisztenciával élni, mik a tévhitek róla, és hogyan kell valójában táplálkoznunk, ha ezzel a rendellenességgel küzdünk. Nagyon klassz segítséget kapunk azzal kapcsolatban, hogy milyen alapanyagokat használhatunk így is lisztek, édesítők, ízesítőanyagok, gyümölcsök, gyümölcskészítmények, olajos magvak, zsiradékok és tojás terén. Kapunk klassz táblázatokat is, hogy könnyebben átláthassuk, mi mennyi szénhidrátot, zsírt, fehérjét, rostot és energiát tartalmaz, valamint, hogy mennyi a glikémiás indexe. Abban is segítséget kapunk, hogyan tudjuk a lehető legpontosabban kiszámolni az adott sütemények szénhidráttartalmát.

Ezek az információk mind jól jönnek azoknak, akik még csak most kezdenek bele ebbe az életmódba, és fogalmuk sincs arról, miket ehetnek, és hogyan álljanak neki a számolgatásnak. A könyv végiglapozása meg is nyugtathatja őket, mert azonnal láthatják, hogy ez a betegség nem a világvége, és nem azt jelenti, hogy az embernek ezek után fénnyel kell táplálkoznia, és le kell mondania minden finomságról.

A receptek nyolc fejezetbe lettek osztva: piskóták és kevert sütemények, rétegzett sütemények, piték,torták, édes és sós aprósütemények, péksütemények és kelt tészták, édes tészták, valamint krémek és lekvárok. Ahogy megnézzük a címeket, láthatjuk, hogy milyen sokszínű ez a könyv. Készíthetünk magunknak belőle reggelire péksütit, szülinapra tortát, ebédre főételt, valamint édességet is. A tészták készítése terén is sok módszert vesznek elő a receptek, vannak például kelt tészták, leveles tészták, piskóták, pitetészták. Találunk olyan tésztát, amihez élesztő kell, de olyat is (ami a mostani helyzetben extrán fontos), amihez sütőporra vagy szódabikarbónára van szükség.

Nem tudom, ki hány egészséges életmódhoz kapcsolódó receptkönyvet lapozott át az utóbbi időben, de én jó párat, és általában az a tapasztalatom, hogy olyan alapanyagokból álló recepteket tartalmaznak, amelyeket vagy nem lehet, vagy nagyon nehéz, vagy nagyon drága beszerezni. Szóval nem az átlagembernek írták ezeket. Nos, ebben az esetben szerencsére ez másképp van. A Cukormentes édességek receptjeit végignézve, azonnal látni, hogy olyan alapanyagból állnak, amelyeket a szemközti boltban is simán megkapok, és nem megy rá ingem-gatyám. És ez nagyon klassz! Mert talán ez az első egészséges süteményeket tartalmazó receptkönyv, amely esetében nem kell attól félnem, hogy képtelen leszek elkészíteni belőle a sütemények többségét a különleges alapanyagok miatt.

Sajnos most a vírushelyzet miatt nem tudtam próbasütést végezni a könyvből. Nem azért, mert ne tudtam volna akár most is beszerezni a szükséges alapanyagokat, hanem azért, mert mind pénz, mind alapanyagok tekintetében spórolunk, csak olyasmit készítünk, ami szükséges (pl. kenyér). Imádok sütni, de nem vagyunk túl édesszájúak, úgyhogy ebben a helyzetben a sütemény nem a szükséges kategóriába esik számunkra.

Viszont szinte az összes recept tetszik a könyvből, és biztos vagyok benne, hogy amint normalizálódik a helyzet, ki fogom próbálni szép sorban mindegyiket. Őszintén szólva már alig várom! Nem is azért, hogy édességet ehessek, hanem azért, mert nagyon jó mókának tűnik az összes recept elkészítése. Természetesen, majd jelzem a Facebook-oldalamon, hogy hogyan sikerültek a sütemények, de a fényképek alapján nagyon finomak lehetnek...


Hogy tetszett a könyv?

Nagyon tetszett. Eddig ez tűnik a legjobb egészséges életmódot követő receptkönyvnek, amely idáig a kezembe került. Átlagos emberek számára is hozzáférhető alapanyagokból a képek alapján gyönyörű és finom sós és édes sütemények készülhetnek.


Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Mindenkinek, aki szeretne egészségesen édes finomságokat enni.


Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:
KATT 


Nyereményjáték:

Játékunk során kiválasztottunk néhány tradicionális magyar süteményt Iklódi Dóra könyvéből, titeket pedig arra kérünk, találjátok ki, mik lehetnek ezek. Minden állomáson láthatjátok az édességek neveit… csak kicsit hiányosan. Pótoljátok fel őket! Ha pedig segítségre lenne szükségetek, a nyereménydobozban találtok hozzájuk rövid leírásokat.


(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)

 
Hiányos név a játékhoz:

_Z_L_G_S _Á_ _


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

04. 22. Spirit Bliss Sárga könyves út
04. 24. Hagyjatok! Olvasok!
04. 26. Kelly & Lupi olvas
04. 28. Readinspo
04. 30. Dreamworld
 
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése