~ Sárga könyves út ~

2020. április 19., vasárnap

Sara Shepard: Tökéletes (Hazug csajok társasága 3.) – Blogturné


A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent a Hazug csajok társasága könyvsorozat harmadik része, a Tökéletes. Ennek örömére a Blogturné Klub három bloggere bemutatja a négy régi barátnő - Aria, Hanna, Spencer és Emily - történetének folytatását, valamint izgalmas extra tartalmakkal színesíti azt.
Kövessétek a turné állomásait, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott könyv egy példányát.
 


Miért választottam ezt a könyvet?

Nos, végignéztem anno a Hazug csajok társasága filmsorozat-változatát, és nagyon érdekelt, hogy vajon a könyv mennyiben más ahhoz képest. Ezért belekezdtem a könyvsorozatba is, és miután az első két részt már olvastam, mindenképpen folytatni akartam ezt az élményt a harmadik résszel is.



Első gondolatok


Kicsit vissza kellett zökkennem a történet könyvváltozatába. A sorozat még mindig erőteljesebben benne van az emlékeimben, és mivel a regényben sok minden másképp történt, ezért kellett némi idő, míg felidéztem a második részt hogyan zártuk, hol is tartunk pontosan a sztoriban.


Miután ez sikerült, nagyon gyorsan visszazökkentem a könyv világába, és ismét feltámadt bennem a kellemesen nosztalgikus érzés.



Történet és karakterek


Mivel ez a regény főképp a karakterekre épít, ezért nem szedem külön részbe a véleményemet a cselekményről és a szereplőkről. A fejezeteket, ahogyan megszokhattuk, négy szemszögből bemutatva kapjuk, Arya, Hanna, Spencer és Emily szemén át láthatjuk, mi történik éppen a négy lánnyal.


Aria még mindig Ezrán nyüglődik, a sorozattal szembeni különbség az, hogy itt nemcsak az nehezíti a dolgát, hogy Ezra a tanára, hanem az is, hogy közben összejött Hanna volt pasijával is. Az ő történetszála annyira nem fogott meg, őszintén, a sorozatban sem igazán érdekelt az Ezrával való kapcsolata, és szegénynek sok más konfliktust nem nagyon adtak, ami izgalmassá tehetné az ő történetét. Ott van még persze a családi szál, amelyben az apja megcsalta az anyját, ő pedig tudott az egészről, de nem merte elmondani. Ez annyiból volt érdekes, hogy megsajnáltam Ariát, amiért két ilyen nyomorult szülővel áldotta meg a sors. A könyvben ugyanis az anyja sem viselkedik úgy, mint egy igazi anya. Semmi megértés nincs benne a lányával szemben, és igen, értem én, hogy fáj neki az árulás, de épeszű ember pontosan érti, hogy ez csak és kizárólag a férje bűne. Egy igazi anya nem viselkedhetne így a saját gyerekével, és pont. Szóval Ariával kapcsolatban az egyetlen érzésem az volt, hogy sajnálom őt, amiért nincsenek normális szülei.

Hanna egyfelől a Monával való megromlott baráti kapcsolata miatt szenved, másfelől összehozza a sors Lucasszal, a sráccal, akit a suliban mindenki lúzernek tart, de Hanna kedvesnek találja. Monából a könyvben sokkal jobban előjön az a tipikus gonoszság, ami a menő lányokat jellemzi. Nagyon szemét módon bánik Hannával, én Hanna helyében biztos, hogy nem futnék utána, hanem hagynám a fenébe, mert már itt látni lehet, hogy ez nem igazi barátság. Lucas meg... hát, elsőre cuki, de mivel a könyv eléggé eltér a sorozattól, nem tudom, mi derül majd ki végül a karakteréről. Szóval kedves srácnak tűnik, de azért fenntartásokkal kezelem a viselkedését egyelőre.

Spencer családja egy fokkal szimpatikusabbnak tűnt, mint korábban. Most már legalább próbálják helyrehozni a gondokat, bár ez nem mindig sikerül nekik. Na meg persze, sokat megmagyaráz a viselkedésükről az, ami kiderül Spencerről. Ez a valami a sorozatban is előkerül, de emlékeim szerint csak jóval később, és nem éreztem ennyire erőteljesnek a dolgot. Egy pillanatig azon is elgondolkoztam, vajon nem Spencer-e a gonosz (vagy az egyik gonosz) a sztoriban. Szóval ez a bizonyos titok róla szerintem a könyvben sokkal klasszabbul ki lett dolgozva, és ezáltal sokkal jobban elbizonytalanítja az olvasót. Ez volt az a rész, amelyben kezdtem megérteni a Melissa és Spencer között kialakult konfliktus alapjait, és kezdtem egy pöttyet megkedvelni Melissát.

Emily családjával pont ellentétes a helyzet, nemhogy megkedveltem volna, egyre jobban utálom őket. Főképp az anyját. Róla is az a véleményem, hogy egy igazi anya egyszerűen nem viselkedhet így a gyerekével. A filmsorozatbeli Emily mamája hamar rájött erre, de a könyvbeli már három könyv óta viselkedik rasszista, homofób hülye módjára. Nem tudom, ez változni fog-e itt is, de egyelőre nem bírom őt. Szegény Emily két tűz között van, egyfelől szerelmes egy lányba, vele akar lenni, másfelől szereti a családját, fél attól, hogy elküldik őt valami átnevelő célzatból, viszont nem képes megváltoztatni önmagát, hiszen a melegségből nem lehet "kigyógyulni". Ezt nagyon szépen megmutatja a történetbeli szál is, amiben összehozzák Emilyt egy elvileg már a melegségből kigyógyult lánnyal, hátha jó hatással lesz rá ez a barátság, de aztán teljesen másképp alakulnak a dolgok.

Ebben a könyvben a legjobban Emily és Spencer szála tetszett. Emilyé azért, mert nagyon át tudom érezni a kitaszítottság érzését, és szörnyen sajnálom őt, amiért ilyen hülye családja, főképp anyja van. Spencer szála pedig azért, mert sokkal izgalmasabbra megcsinálták az ő nagy titkát, mint a filmsorozatban, olyannyira, hogy még engem is el tudtak bizonytalanítani azzal kapcsolatban, vajon Spencer tényleg az-e, akinek hiszem.

Hanna szála is tetszett, a Lucasszal kapcsolatos részeket kifejezetten élveztem, mert aranyosak voltak. De Arya száláért nem igazán voltam oda. Talán, mert Ezra számomra még mindig unalmas és cseppet sem vonzó karakter, és szegény Arya szála másról sem szól, minthogy utána vágyakozik, miatta szenved, én pedig nem értem, miért...


Hogy tetszett a könyv?

Egyfelől nosztalgikus érzést keltett bennem, mert a megszeretett karakterekről olvashattam, másfelől örültem, hogy a sztori eltért a filmsorozatétól, mert így elmélkedhettem, izgulhattam azon, vajon kiről mi derül ki, hogyan alakul a cselekmény. A lezárás pedig... Nos, azt éreztem, hogy most azonnal tudnám folytatni az olvasást, és csak remélni tudom, hogy a negyedik rész hamar kijön majd.

Szóval összességében NAGYON TETSZETT ez a könyv.


Kiknek ajánlom a könyvet?

A sorozat rajongóinak, és azoknak is, akik még nem látták, de szeretnének egy izgalmas, titokzatos, fordulatos ifjúsági történetet olvasni.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:
KATT 


Nyereményjáték:

Mostani játékunk során a sorozat szereplői után nyomozunk. Minden állomáson láthattok egy azonosító kártyát, amiről sajnálatos módon kikopott a fénykép, és összekeveredett rajta a név. Arra kérünk benneteket, segítsetek nekünk kitalálni, kiket is rejtenek ezek az igazolványok.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Kép a játékhoz:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

04. 19. Spirit Bliss Sárga könyves út
04. 21. Dreamworld - Borítók
04. 23. Spirit Bliss Sárga könyves út - Idézetek
04. 25. Sorok között
04. 27. Dreamworld
04. 29. Sorok között - Sorozat

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése