~ Sárga könyves út ~

2022. január 5., szerda

Amy Suiter Clarke: Megkésett igazság



Miért választottam ezt a könyvet?

A fülszöveg alapján egy modern, izgalmas, fordulatos kriminek tűnt, ami mind nekem, mind anyának tetszhet majd.


Véleményem a könyvről

A történet főszereplője Elle Castillo, egy megtörtént bűnesetekről szóló podcast, a Megkésett igazság készítője. Az új évadban a Visszaszámláló Gyilkost veszi górcső alá, aki évtizedekkel ezelőtt – elvileg – 20 évestől kezdve mindig egy évvel fiatalabb lányokat rabolt el, megkínozta őket, aztán a hetedik napon megölte. A tervébe azonban hiba csúszott, amikor a 11 éves áldozatának sikerült megszöknie tőle. Ezután húsz évig nem lehetett hallani róla, a rendőrség és az emberek szerint meghalt. Ám Elle nem hisz ebben. Szerinte a VGy még életben van, és a nőnek eltökélt szándéka, hogy rájön, ki ő és elkapja. Csak arra nem számít, hogy a műsora miatt ő és a szerettei is veszélybe kerülhetnek.

A történet egyfelől Elle szemszögéből mutatja be a történéseket, másfelől néhány fejezet erejéig bepillantást nyerhetünk a VGy életébe, fejébe, valamint az egyik áldozatának is van egyetlen fejezete. Emellett a podcast leadott és soha le nem adott részeinek átiratát is elolvashatjuk, amelyben Elle rengeteg érintettet megszólaltat, a már nyugdíjas nyomozótól kezdve az elrabolt lányok rokonain át az egyetlen megszökött lányig (bár ebben van némi csavar).

A történet hangulata mindvégig görcsben tartotta a gyomromat. Talán azért, mert Elle a múltja miatt tökéletesen át tudta éreztetni velem, hogy milyen egy pszichopata karmai között lenni. Mennyire ijesztő, kiszolgáltatott érzés. Ez volt az, ami miatt szerettem olvasni ezt a könyvet, mert érzelmileg nagyon bevonzott és hatott rám, teljesen át tudtam élni mind az áldozatok, mind Elle érzéseit. Meg merem kockáztatni, hogy az elmúlt évben olvasott krimi-thrillerek közül ez mozgatott meg a leginkább lelkileg.

– Igen. Danikát mindaddig itthon tartom, amíg Amandát meg nem találják. Addig nem eresztem szem elől a lányomat, amíg nem tudom, hogy teljes biztonságban van.
Soha nem lesz biztonságban, akarta mondani Elle. Egyikünk sincs biztonságban.

Elle igazi harcos. Ő is túlélt már szörnyű dolgokat, volt szociális munkásként látott is ilyeneket, és épp ez motiválja. Átérzi, hogy mit élhetnek át az elrabolt gyerekek, ezért megállíthatatlanul megy utána az őket bántalmazóknak, meggyilkolóknak. Közben a saját traumájával is küzd, amit nemcsak a vele történtek hívtak elő, hanem az is, ahogyan a szülei reagáltak mindenre.

A férjét nagyon megkedveltem, mert bár félti Elle-t, mégis mellette áll, támogatja. Időnként az aggódás miatt meginog, de végül sosem szól bele abba, hogy Elle miképpen cselekszik. Helyette segít neki a nyomozásban, ugyanis patológus.

A podcast nagyon érdekes még így olvasva is, kiegészíti a többi fejezetet, sok információt lehet belőle megtudni mind a VGy-ről, mind a múltbeli bűnesetekről, mind pedig Elle-ről. Na meg persze, az emberek reakciói is tökéletesen megmutatják, milyen is a társadalom összetétele, pontos kórképet kapunk erről. Vannak, akik bulváros sztorinak tartják fiatalok és gyerekek meggyilkolását, és csak a szenzációéhségüket akarják kielégíteni a podcasttel. Akadnak, akik átérzik a történéseket, és abban támogatják Elle-t, hogy elkaphassa a sorozatgyilkosokat. Vannak a trollok, akiknek kicsi a micsodájuk, és azt élvezik, ha beszólhatnak másoknak, fenyegethetnek másokat névtelenül, arctalanul. És vannak a valóban veszélyes egyedek, akikből az ilyen podcast előhozza azt, ami a VGy-ben is ott van.

A nyomozás nagyon izgalmas volt, állandóan jött valami új fordulat, ami felpiszkálta az agyamat. Végig azon gondolkoztam, vajon ki lehet a VGy, vagy hogy egyáltalán tényleg ő tért-e vissza, vagy csak valaki más azt akarja, hogy mi és Elle is ezt higgyük. A legerősebb tippem végül bejött, szóval annyira nem sikerült meglepni a végén, csak nyugtáztam, hogy igazam lett. Viszont mivel nem tudtam, miként fog zárulni az utolsó gyerekrablás, ezért az utolsó előtti fejezetig nagyon izgultam.

A lelkipásztorunk mindig azt mondta, hogy a Biblia olyan, mint egy kalapács: lehet fegyvernek vagy szerszámnak is használni, csak attól függ, kinek a kezében van. A gonosz emberek hatalmat akarnak gyakorolni a Bibliával, és úgy láttam, a férfi is pontosan ezt teszi velünk.

A VGy-ről meg csak annyit, hogy a szülői bántalmazásnak, legyen az érzelmi és/vagy egyszeri verés, ez is lehet a következménye. Épp ezért volt szörnyű ma azt olvasni egy facebookos poszt alatt, hogy hányan támogatják a nevelő célzatú pofonokat és veréseket. Valószínűleg őket is így nevelték, és a lelkileg sérült emberek generációja újabb lelkileg sérült emberek generációját fogja kinevelni a szülői minta követésével. Talán olyannyira sérülteket is, mint a VGy a könyvben.

Egyébként nagyon tetszett Elle utolsó podcastes döntése. Szerintem helyesen tette, amit tett. Az ilyen szörnyetegeknek a neve se maradjon fenn, az áldozatok emlékét kell fenntartani, nem a gyilkosokét.


Hogy tetszett a könyv?

Az elmúlt egy évben olvasott krimi-thrillerek közül ez volt rám érzelmileg talán a legnagyobb hatással. Bár a sorozatgyilkos kilétét erősen sejtettem, mégis végig ott volt olvasás közben a feszültség bennem. Elle nagyon jó főszereplő volt, tökéletesen át tudta adni nekem mint olvasónak az áldozatok érzéseit.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Azoknak, akik szeretnének egy olyan krimi-thrillert olvasni, aminek a hangulata teljesen beszippantja az embert.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése