~ Sárga könyves út ~

2020. október 10., szombat

Lucy Foley: Vadászparti – Blogturné

 

 
A 21. Század Kiadónak köszönhetően Magyarországon is megjelent Lucy Foley Vadászparti című regénye. A borzongató pszichológiai thrillert most három blogturnés tagunk véleményezi, akik lélekben Skóciába utaztak a könyvben szereplő baráti társasággal, hogy olvasás közben rájöjjenek, ki lehet az áldozat, és ki a gyilkos. Természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.
 

Miért választottam ezt a könyvet?

Szeretem a jó krimiket és thrillereket, ez pedig egyfelől Skóciában játszódik, másfelől érdekesnek tűnt a fülszövege. Rövid volt, de velős és figyelemfelkeltő. Azt reméltem, hogy egy izgalmas történetet kapok, amely beindítja az agyamat, és jókat elmélkedhetek majd azon, vajon ki lehet a gyilkos.
 

Véleményem a könyvről

A történet egy baráti társaságról szól, akik lefoglaltak egy skóciai, a világtól teljesen elzárt birtokot maguknak szilveszterre. Az ünneplést azonban sötét felhők árnyékolják be az első perctől kezdve, amikor pedig egyikük meghal, mindenki gyanússá válik. De vajon ki lehet az áldozat, és ki a gyilkos?

A fejezetek több szemszögből mutatják be az eseményeket. Egyfelől a baráti társaság tagjainak és a birtokot felügyelő vadőrnek a fejezeteiből megismerhetjük a távoli múltat (visszaemlékezések és gondolatok formájában) és a szilveszteri elvonulás kezdetét (még a gyilkosság előtti napokat), másfelől a birtokot irányító nő fejezeteiből megismerhetjük a saját távoli múltját, valamint a gyilkosság utáni napokat.

Először kicsit nehézkes volt követni, hogy ki kicsoda, és éppen melyik karakter fejezetét olvasom. Többször vissza kellett lapoznom, hogy emlékeztessem magam, kiről is van szó éppen. De aztán megtanultam a neveket, egyre többet tudtam meg a karakterekről, és így megmaradt a fejemben, hogy kit hogyan hívnak.

A regény szerintem egyszerre krimi és pszichológiai thriller. Egyfelől történik egy gyilkosság, amelynek sokáig sem az áldozatát, sem az elkövetőjét nem ismerjük. Másfelől megismerhetjük a karaktereket, a személyiségüket, a múltjukat, az érzéseiket és gondolataikat, és ezáltal érezhetjük azt a folyamatos feszültséget, ami köztük feszül többféle okból is, és amely előrevetíti, hogy itt valaki meg fog halni.

Nekem nagyon bejött, hogy nemcsak a gyilkos személyét, hanem az áldozatét is rejtély övezte, így a történetnek sikerült duplán megmozgatnia az agyamat, mert több lehetséges megoldás is az eszembe jutott. Nagyon élveztem, hogy teóriákat gyárthattam, nyomokat keresgélhettem olvasás közben. Szerintem ilyen egy jó krimi-thriller.

A főszereplők baráti társasága elég érdekes. Nem is tudom, hogy lehet-e őket barátoknak nevezni. Egyszer a múltban valamiért összekerültek, ezért megszokásból ragaszkodnak egymáshoz, de a különböző személyiségük és egyebek miatt nagyon nem illenek össze. Mindegyikük kellemetlenül érzi magát ebben a társaságban, ki ezért, ki azért, mégis képtelenek kiszakadni belőle.

Az egyikük, Miranda, olyan személyiség, mint a Hazug csajok társaságából Alison. Nagyon tud gonoszkodni, de mégsem velejéig gonosz, hanem inkább sérült lelkű. Ő az, aki egyben tartja a csapatot a titokzatos csábító-ártó vonzerejével. A barátai egyszerre szeretik, utálják és tartanak tőle. Nagyon érdekes volt belelátni a fejébe, mert bár időnként tényleg egy rohadék volt, mégsem lehetett úgy igazán gyűlölni. A barátait viszont nagyon nem értem. Fogalmam sincs róla, miért tettek meg neki bármit, és miért nem mondtak egyszerűen nemet. Tinikorban még érthető, hogy az ember fél nemet mondani egy vezéregyéniségnek, mert nem akarja, hogy kirekesszék, de felnőtt emberként ez már bizarr. Van a regényben például egy rész, amiben felelsz vagy merszet játszanak, és Miranda tényleg borzalmasan szemét módon viselkedik több esetben is. Ha én lettem volna a barátai helyében, akkor simán felálltam volna, és azt mondom, nem, én ezt nem csinálom meg, és pont. Ők meg megtették, amit Miranda mondott, aztán őt utálták a saját gyengeségük miatt. Számomra elképesztő, hogy felnőtt emberek ennyire önállótlanok legyenek, mintha megrekedtek volna a tinédzserkorban. Persze, tudom, hogy van ilyen, csak számomra sokkal érthetetlenebb az ő viselkedésük, mint Miranda gonoszkodása (persze azt is elítélem).

Mirandán kívül még Doug karaktere volt érdekes számomra. Egy veteránról van szó, aki a háborúban sok mindent látott és átélt, és ennek következményei vannak a személyiségét, lelki és pszichés állapotát illetően. Tudjuk, hogy a múltban volt valami rendőrségi ügye, ami elég súlyos lehetett, és azt is, hogy Doug tart önmagától is. Titokzatos, mégis szimpatikus karakter, akiről nem tudtam eldönteni, hogy jó ember, akiben van némi sötétség, vagy rossz ember, aki jól játssza a jó ember szerepét. Szeretem az ilyen titokzatos karaktereket, elgondolkoztatnak.

A történet vége felé kicsit izgultam, hogy logikus válaszokat kapjak mindenre, mert nemrég olvastam egy olyan krimit, ami végig izgi volt, de a végét elrontották. Ám most nem ez történt. Megfelelően hihető lezárást talált ki az írónő, én teljesen elégedett voltam vele.
 

Hogy tetszett a könyv?

Nekem nagyon bejött. Tetszett, hogy nemcsak a gyilkoson, hanem az áldozaton is törnöm kellett a fejem. A karaktereket szépen, részletesen felépítette az írónő, a cselekmény érdekes volt, és a történet végén a megoldás is logikusra sikeredett.

Szóval összességében NAGYON TETSZETT ez a könyv.
 

Kiknek ajánlom a könyvet?

Azoknak, akik kedvelik a pszichológiai thrillerek és krimik keverékét, és szeretnének ebből a zsánerből valami jót olvasni.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:
KATT 
 
 
Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunkban olyan könyveket keresünk, amelyek baráti társaságokról szólnak. A turné állomásain idézeteket találhattok, a ti feladatotok pedig az, hogy kitaláljátok, mely könyvből valók. A könyvek magyar címét írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő helyére! (Ha sorozatról van szó, az első rész címét kell megadni!)

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Idézet a játékhoz:
 
"Persze, Alison Alison volt. Hozzá mindig fordulhattak, ha valakinek el akarták sírni a bánatukat, ő felhívta a srácot, akibe épp bele voltak zúgva, hogy megtudja, mit érez, és ő mondta ki a végső szót, hogy a farmerben nagynak látszik-e valakinek a hátsója vagy sem. Csakhogy a lányok féltek is tőle. Ali többet tudott róluk, mint bárki más, beleértve a sötét dolgokat is, amelyeket legszívesebben eltemettek volna. Mint egy hullát. Rémes gondolat volt, hogy Ali esetleg meghalt, de… de ha így van, legalább a titkaik biztonságban vannak."


Állomáslista:


Blogturné Klub
10. 10. Spirit Bliss Sárga könyves út
10. 12. Könyv és más
10. 14. Csak olvass!
 

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése