~ Sárga könyves út ~

2020. október 13., kedd

Zalka Csenge Virág: A kalóz királylány – Blogturné


 
 
Dr. Zalka Csenge Virág, aki 2020-ban a Ribizli a világ végén című mesegyűjteményével elnyerte az Év Gyerekkönyve díjat, ez alkalommal a világ minden tájáról gyűjtött össze történeteket, hogy azokat a mai értékrendek szerint újramesélje a gyerekeknek. Tartsatok velünk a Blogturnén, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott két példány egyikét a könyvből!
 

Miért választottam ezt a könyvet?

Imádom a meséket, de a népmesékkel már gyerekként is hadilábon álltam, és manapság is ritka, hogy olyan népmesegyűjteményre bukkanok, ami tetszik, képes lekötni, és úgy érzem, értéket is közvetít az olvasói számára. Mivel olvastam a szerző első könyvét, a Ribizli a világ végént, és az igazán tetszett, azt reméltem, hogy ezzel is így leszek.
 

Véleményem a könyvről

Először is el kell mondanom, hogy ez a második kötet sokkal jobban bejött, mint az első. Közelebb éreztem magamhoz feminista női olvasóként, mert olyan okos, erős, bátor, hősies lányokat és nőket találtam mindegyik mesében, akikkel együtt tudtam érezni, és akiket jó példaképeknek tartok a kislány olvasók számára.

Egyetértek a szerzővel abban, amit a könyv végén írt, valójában nincsenek lányoknak és fiúknak szóló mesék, csak mesék, amelyek vagy jók és így lekötik a gyerekek többségét, vagy nem túl jók, és nem tetszenek nekik. A kalóz királylányban lévő népmeséket szerintem a kislányok és kisfiúk egyaránt imádni fogják. A kislányok példaképértékű női szereplőket találhatnak bennük, akiknek könnyedén a helyükbe tudják képzelni önmagukat, a kisfiúk pedig végre láthatják, hogy nem lehet tulajdonságok alapján beskatulyázni minden lányt és fiút, nőt és férfit. Egy férfi is rászorulhat egy nő segítségére, és egy nő is lehet erős, bátor, okos. Ezen kívül az összes mese a könyvben kalandos, izgalmas, úgyhogy egyik gyerkőc sem fog unatkozni az olvasásuk közben.

A mesék azért nem teljesen szakadnak el a világ nőkkel szemben támasztott elvárásaitól, ugyanis a legtöbb végén még mindig az a női karakter "jutalma", hogy feleségül mehet egy férfihoz. Remélhetőleg, amikor 100-200 év múlva olvasnak majd a gyerekek mai meséket, már ez a klisé is változni fog. Mert nem feltétlenül kell a boldogsághoz és a happy endhez férjhez menni. Nem azt mondom, hogy egyik mesében sem lehet ilyen, de az arányoknak szerintem változniuk kéne ahhoz, hogy a lányok gondolkodásmódja is változzon, és ne kössenek ki hercegek helyett bunkó parasztok mellett, csak mert azt hiszik, hogy a házasság a boldogság egyetlen kulcsa.

A meséket ebben a kötetben is elég sokszínűen válogatta össze a szerző. Egyfelől a világ több országából valók. Az angol, skót, olasz, spanyol stb. (vagyis a mi kultúrkörünkbe tartozó) mesék mellett találhatunk a kötetben kínai kisebbségi, Man-szigeti, madagaszkári, líbiai stb. meséket is. Másfelől van, amely érzelmes, van, amely kalandos, és olyan is akad, amelyben az ész játssza a főszerepet.

Már az első mese nagyon megfogott a kötetből, mert a női főszereplője elvárja, hogy ha a királyfi őt akarja feleségül venni, akkor előtte tanuljon ki valami szakmát. Nem egy gazdag, de semmirekellő férfi felesége akar lenni, hanem egy hasznos emberé. Nem mellesleg ebben a mesében a királyfi kerül fogságba, és a felesége menekíti meg.

De van olyan mese is a könyvben, amelyben a királylány egy egyszerű, szegény férjet választ magának, csak mert a férfi ugyanúgy imád olvasni, mint ő. Vagyis itt már nem elég a lányoknak, ha a partnerük gazdag királyi sarj, szőke hajú, izmos és jóképű. Ezek a lánykarakterek már tudják, hogy nem a pénz és a külsőségek fontosak, hanem a belső értékek, a jó lélek és az ész.

Persze ez nem csak a lányokra vonatkozik. Az egyik mesében a férfi főhős lánnyá változik, hogy a gyönyörű királylány közelébe kerülhessen szolgálóként, és felmérje, vajon a lelke is gyönyörű-e, vagy sem. Amikor pedig rájön, hogy a csoda szép királylány valójában egy gonoszkodó kis dög, otthagyja a fenébe. Mert a szépség nem elég egy nő esetében sem. A jóság, ész, bátorság többet ér itt is.
 

Hogy tetszett a könyv?

Az előző részért is odavoltam, de ez a kötet még annál is sokkal jobban tetszett. Sokkal közelebb éreztem magamhoz a női és lánykaraktereket, mint az első könyvben.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.
 

Kiknek ajánlom a könyvet?

Minden kislánynak és kisfiúnak. Na meg persze felnőtteknek is. Akár olyanok is élvezhetik, akik egyébként nincsenek túl jóban a népmesékkel, hiszen én is így vagyok ezzel, mégis tetszett ez a kötet.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:
KATT 
 
 
Nyereményjáték:

Játékunk során az egyes állomásokon egy-egy olyan ország zászlaját találjátok, amelynek meséje bekerült a válogatásba. A feladat az, hogy kitaláljátok, hogy melyik országra gondoltunk, és a helyes megoldást beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Zászló a meséhez:
 


Állomáslista:
10. 07. Veronika’s Reader Feeder
10. 09. Könyv és más
10. 11. Flora the Sweaterist
10. 13. Spirit Bliss Sárga könyves út
 

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése