~ Sárga könyves út ~

2020. október 12., hétfő

Virginie Grimaldi: Csillagfényes utazás – Blogturné

 

 
Ki ne vágyna arra élete legnehezebb pillanataiban, hogy csapot-papot hátrahagyva nekiinduljon a nagyvilágnak? A Csillagfényes utazásban egy ilyen útra kísérjük el a leterhelt és anyagi problémákkal küzdő Annát, aki két lányához igyekszik közelebb kerülni a néhány hónapos skandináviai kaland alatt. Tartsatok Annáékkal és a Blogturné Klub bloggereivel és nyerjetek egy példányt a kötetből!
 

Miért választottam ezt a könyvet?

Őszintén szólva csak azért, mert egy utazásról szól. Mostanában egyre inkább piszkálja a fantáziámat, hogy látni kéne a világból egy kicsit többet is, úgyhogy bármit elolvasok, ami arról szól, hogy valaki nekivág az ismeretlennek. Hátha ezek az olvasmányok apró motivációmorzsák lesznek, hogy egyszer tényleg elinduljak.
 

Véleményem a könyvről

Először kicsit féltem, mert azt hittem, egy romantikus regényről lesz szó. Aki ismer, tudja, hogy a romantikus történetek nem igazán számítanak az én terepemnek olvasóként, ritka, amikor olyan regényt találok köztük, ami képes megfogni. De ezúttal is szerencsém volt, mert a szerelmi szál csak sokadlagos volt a történetben, valójában egy család újraépítéséről és lelki utazásáról szól a könyv. Szóval így már elmondhatjuk, hogy pont nekem való.

A sztori egy anyáról és a két lányáról szól, akik körül darabjaira hullik a világ. Az anyát, Annát kirúgják a munkahelyről, mert az állása kell a főnök szeretőjének. Emiatt nem tudja fizetni a hitelét, és úgy érzi, képtelen megoldani a gondjaikat. Az idősebb lánya, Chloé önértékelési zavarokkal küzd. Szeretethiányos, és sajnos rossz srácoknál keresi azt, ami kitöltheti a lelkében lévő űrt. Lily, a kisebbik lány pedig iskolai zaklatás áldozata. Emellett a családtagok is eltávolodtak egymástól lelkileg. Szeretik egymást, mégsem tudnak őszintén beszélgetni. Anna egy nap úgy dönt, hogy elég volt ebből. Fogja a lányait, kölcsönkéri az apja és a nevelőanyja lakókocsiját, és hátrahagyva a gondokat nekivágnak Skandináviának. Először őrültségnek tűnik az egész, de Anna mégis bízik benne, hogy ez lesz a legjobb őrültség, ami velük történhet.

A könyv legnagyobb erősségének a karaktereket tartom. Anna, Chloé és Lily mindhárman nagyon szerethetőek. Együttéreztem velük olvasóként, és valahol mélyen irigyeltem Anna botor bátorságát. Sokszor éreztem már azt, amit ő, hogy itt kéne hagyni mindent, és nekivágni a világnak. Tenni az elvárásokra, a felelősségre, a félelemre, mindenre, és csak menni. Engem még sok minden visszatart, érzések, a szeretteim iránti felelősségtudat, és hasonlók, de megértem azokat, akik másképp döntenek.

Lilyt szerettem meg a legkönnyebben. Egyfelől édes kislány, humoros, nagyon klassz beszólásai vannak. Kicsit naiv, mégis vág az esze. Tetszett, ahogyan az állatokhoz, a természethez hozzáállt. Ő testesíti meg a regényben az új generációt, ami már odafigyel arra, hogy minél kisebb kárt okozzon a földnek. Nagyon jó lélek, még az iskolai bántalmazóinak is próbál kifogásokat találni, igyekszik úgy tenni, mintha semmi rossz nem lenne abban, amit vele tesznek. Ez persze önvédelem is részéről, nem akar áldozat lenni. Sokszor szívesen megölelgettem volna, hogy érezze, mennyire értékes kisgyerek, és nagyon jókat kuncogtam az összekavart mondásain, beszólásain, lényegében azon, ahogy a naplójában előadta a napok eseményeit. Imádtam olvasni a fejezeteit.

Chloé tipikus tinédzser, aki úgy gondolja, senki nem érti őt meg, sem az anyja, sem a húga, sem más. Nehéz számára, hogy a szülei elváltak, és fogalma sincs róla, mi volt ennek az oka, ezért némileg az anyját hibáztatja. Szeretethiányos, és olyan fiúknál keresi a szeretetet, akik csak a testét akarják. Amikor nemet mondott nekik, elhagyták, amikor igent, akkor is. Nem érti, hogyan is működik ez az egész, úgy véli, biztosan benne van a hiba, amiért nem kell senkinek. Épp ezért olyasmiket is megtesz a fiúknak, amiket valójában nem akar, és amikről tudja, hogy nem kéne. Nem látja a saját értékeit, emiatt úgy viselkedik, mint aki valóban értéktelen. Nagyon sok fiatal van így ezzel, még ha nem is jutnak el a fiúkkal olyan szintre, mint Chloé. Az önértékelési zavar, szeretethiány butaságokra készteti az embert fiatalon, sőt, sokszor még felnőttként is. Chloénak hatalmas szerencséje van az édesanyjával, mert nem ítélkezést kap tőle, hanem a nő próbálja beszélgetésekkel, fifikával rávezetni őt arra, hogy az általa választott srácokkal van a gond, nem pedig vele.

Az utazás maga kevésbé volt érdekes számomra, mint azt először gondoltam. Bemutattak néhány helyet a könyvben, leírták a bálnákkal való találkozást, valami hegy megmászását és az északi fény megnézését, de ezeket szerintem átélni kell ahhoz, hogy lenyűgözzenek. Szavakkal leírva is szépek, mégsem így az igazi.

Szóval nem a tényleges utazás, hanem inkább a három főszereplő lelki utazása volt az, ami igazán foglalkoztatott és lekötött. Nem a helyszínek miatt izgultam, hanem azért, hogy az utazás végén megtalálják önmagukat és a megoldást a problémáikra. Na meg persze egymást. Ez volt a legfontosabb, hogy újra igazi családdá váljanak, ami összetart, megért, segít és szeret.

A könyv végén van egy csavar az egyik lakókocsis utazótársukkal kapcsolatban (út közben ugyanis csatlakoznak több lakókocsikkal csapatként vándorló emberhez), ami számomra furi volt. Nem értem, hogy Anna miért titkolózott ezzel kapcsolatban. Én a lányaként ezt utólag sérelmeztem volna. Nem szeretem, ha füllentenek nekem, még akkor sem, ha pusztán szeretetből teszik. Úgyhogy ezzel a csavarral nem igazán értettem egyet a végén, de úgy egyébként elégedett volna azzal, ahová a család elért az utazás végeztével lelkileg és az életüket tekintve.
 

Hogy tetszett a könyv?

Nagyon megkedveltem a főszereplőket, főképp Lilyt. Az ő részein sokat kuncogtam. Valamint őszintén drukkoltam a családnak, hogy a végén egymásra találjanak és önmagukat is megszeressék, valamint megtalálják a gondjaikra a megoldást.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.
 

Kiknek ajánlom a könyvet?

Azoknak, akiknek akár csak egyszer is megfordult már a fejükben, hogy itt hagynak mindent, és a világ elmehet a fenébe az elvárásaival.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:
KATT 
 

 
Nyereményjáték:

Anna, Chloé és Lily Skandinávia legszebb helyeit járják be a Csillagfényes utazásban, úgyhogy mi más is lehetne a játékunk témája, mint a könyvben fellelhető csodás helyszínek? Minden állomáson találtok egy képet, amely alapján ki kell találnotok a helyszín nevét ÉS az országot, ahol megtalálható. A Rafflecopter dobozba tehát a hely nevét és az országot is várjuk!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)
 
Kép a játékhoz:
 
 



Állomáslista:

10. 06. A Szofisztikált Macska
10. 08. Könyv és más
10. 10. Csak olvass!
10. 12. Spirit Bliss Sárga könyves út
Blogturné Klub 
 

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése