~ Sárga könyves út ~

2020. október 21., szerda

Jaymin Eve és Leia Stone: Anarchia (Kaptár-trilógia 2.) – Blogturné

 
 
 
A napokban folytatódik a Zafír Pöttyös Kaptár trilógia, már a második részt élvezhetjük a történetből, amiben Charlie egyre jobban fel akar lázadni a vámpírok ellen...
Az extra állomással tarkított blogturnén ha szerencsés vagy, meg is nyerheted a regény egy példányát a kiadó felajánlásából.




Miért választottam ezt a könyvet?

Régebben olvastam az első részét a Kaptár-sorozatnak, és azt szórakoztatónak találtam, na meg érdekelt, hogy mi lesz a sorsa az egyszarvú parázslánynak, szóval, amikor kiderült, hogy jön a folytatás, azonnal lecsaptam rá. Nagyon jól tettem, mert ez a második rész még inkább lekötött, mint az első.


Véleményem a könyvről

Kicsit régen olvastam már az első részt, ezért vissza kellett zökkennem a világába, fel kellett idéznem, hol is maradt félbe a történet, de a folytatásnak hamar sikerült magába szippantania. Charlie ismét a Kaptárban van, és bár a legnagyobb titkára még nem jöttek rá, így is veszély fenyegeti. A vámpírok vezetői (Kvórum) közül valaki feni rá a fogát, és egy a parazsakat és vámpírokat gyűlölő, vallási fanatikus emberekből álló csoport is megnehezíti az életét. Közben vissza kell tartania a legjobb barátnőjét attól, hogy hülyeséget kövessen el, és vámpírrá változtassa magát. És ha ez még nem lenne elég, randija lesz a szexi hatos vezetőjével, Ryderrel.

Még mindig tartom, hogy bár a regénynek két írója van, ez egyáltalán nem látszik a történeten. Nem tudnám megmondani, hogy hol történtek a váltások, annyira sikerült egymásra hangolódnia a két szerzőnek. Ez szerintem nagyon klassz.

A regény stílusát kicsit megint szoknom kellett. Nekem Charlie beszédmódja túl csajos és esetenként olyan csúnya szavakat is használ, amiket én biztosan soha nem ejtenék ki a számon. Szóval én ezeken az írók helyében finomítottam volna. De ezen az apróságon hamar túl tudtam lendülni, mert a cselekmény annyira pörgős, akciódús volt, hogy egyszerűen faltam az oldalakat. Állandóan történt valami, és végig ott volt a feszültség a könyv oldalain. Főképp, mert elhintették azt, hogy van valaki a Charlie-hoz közel álló személyek között, aki áruló. Az utolsó oldalig azon gondolkoztam, vajon ki lehet, mert konkrétan senkiről nem tudnám elképzelni a barátai közül. Sajnos ez ebből a részből nem derült még ki, de így alig várom a folytatást, hogy végre megtudjam. Van egyébként egy tippem, de csak közvetett bizonyítékaim vannak az illető ellen, és valamiért nem is akarom elhinni, hogy ő a hunyó. Az nagyot ütne...

Charlie továbbra is belevaló női karakter. Nem tökéletes harcos, de kemény lány, aki nem várja tétlenül, hogy megmentse a parázs "herceg fehér lovon", hanem inkább ő megy megmenteni férfit, amikor bajba kerül. Nem is egyszer. Persze egyedül ő sem boldogulna, szüksége van a szexi hatosra testőrként és barátként is, de mégis egyenlő velük. Harcostársak, akik kölcsönösen védik egymást. Szóval Charlie és a szexi hatos közötti kapcsolat tökéletes példája annak, hogyan is kéne működnie a gyakorlatban a feminizmusnak.

Tessa Charlie legjobb barátnője, bár én néha a falra tudtam volna mászni a csajtól. Pont olyan személyiség, akit én hosszú távon képtelen lennék elviselni. Viszont végre megértettem azt, hogy Charlie mit is lát benne, de erről most nem írhatok többet. Ettől függetlenül több jelenetben is kényszert éreztem arra, hogy jól megrázzam. Charlie nem mondhatott el neki mindent a Kaptárról és az ott rájuk leselkedő veszélyekről, de többször is figyelmeztette Tessát, ne akarjon vámpír lenni, mert az nem akkora buli, mint képzeli. De persze Tessa csak megy a saját feje után. Kicsit hisztis, kicsit lelki sérült, kicsit egoista, kicsit butus... Nagyon féltem tőle, hogy a végén valamit keresztbe tesz Charlie és a szexi hatos terveinek...

Ryder amellett, hogy szexi, a végsőkig hűséges a barátaihoz. Az pedig határozottan a javára írható, hogy nem akarja elnyomni Charlie-t. Bízik benne, vigyáz rá, de nem korlátozza. Szóval feminista szemmel nézve klassz társ egy erős nő mellé.

A szexi hatos többi tagja viszont számomra kicsit egybemosódik. Tudom, hogy van egy skót köztük, egy informatikai zseni, egy meleg, egy titokzatos (bár ő lehet, hogy egyben a skót is, nem emlékszem...). Mind szexik, izmosak, Charlie védelmezői, és számomra nagyon egyformák. Valahogy nem látok elkülönült személyiségeket esetükben.

Lucas az a férfikarakter, aki talán a legkevesebbet szerepelt a regény lapjain, mégis számomra a legérdekesebb. Vámpír, aki a Kvórum tagja, de úgy tűnik, hogy kedveli Charlie-t, és segíti őt. Titokzatos, és most már azt hiszem, a nagy szívfájdalmát és célját is értem, hacsak nem derül ki róla még valami csavarként a harmadik könyvből.

Azt kicsit sajnáltam, hogy a vallási fanatikus emberszektának nem jutott nagyobb tér, csináltak némi felbolydulást, feldobták néhány akciójelenettel a sztorit, aztán ki is fújt a szerepük. És az is kérdéses számomra, hogy Charlie miért azt a tervet választotta, amit a könyv végén kiviteleztek a srácokkal, amikor a képességének köszönhetően könnyedén erőtlen emberré tehette volna az összes Kvórum-tagot. Elég lett volna valahogyan a vérvacsijukat kicserélni a saját vérére, és volt ellenség, nincs ellenség. Lehet, hogy ez valamiért nem megvalósítható ötlet, de nem kaptam indokot rá a regényből, hogy miért nem, mert nagy meglepetésemre Charlie-nak ez a megoldás eszébe sem jutott. Talán majd a folytatásból kiderül, hogy miért... Vagy rájön végül, hogy milyen feledékeny volt, és visszamegy megvacsiztatni a Kvórumot.


Hogy tetszett a könyv?

A stílus és nyelvezet nem áll hozzám közel, de tele volt akcióval, kalanddal, izgalommal, és ez könnyedén el tudta vonni erről a figyelmemet. Charlie és Ryder karaktere tökéletesen beleillik a feminista elvárásaimban, ami a nőket, férfiakat és az egymáshoz való viszonyukat illeti. Ezenkívül a szerzők elérték, hogy kíváncsian várjam a folytatást. Ami remélem, ezúttal hamarabb jön majd, mert már nagyon olvasnám...

Vagyis összességében NAGYON TETSZETT ez a könyv.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Mindenkinek, aki szeretne egy izgi és egyedi vámpíros sztorit olvasni.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:
KATT 
 

Nyereményjáték:

Manapság már ritkán jelennek meg olyan regények, amikben vámpírok vannak, de nem volt ez mindig így :) A mostani játékunk során egy-egy imádott vámpíros történetből találsz idézetet, a feladatod, hogy beírd a rafflecopter doboz megfelelő sorába, hogy mely könyvből idéztünk.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Idézet a játékhoz:

– Szánalmas vagy.
– Te pedig több 100 éve halott, csak túl öntelt ahhoz, hogy találj magadnak egy sírt és belefeküdj.


Állomáslista:

10. 15. Sorok között
10. 17. Fanni's Library
10. 19. Spirit Bliss Sárga könyves út extra állomás
10. 21. Spirit Bliss Sárga könyves út értékelés
 

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése