~ Sárga könyves út ~

2020. október 14., szerda

Stacia Deutsch: Pru naplója (Szilaj-sorozat) – Blogturné

 

 
Lovak, barátok és kalandok… Más nem is kell a remek szórakozáshoz és az izgalmas történetekhez, melyek a kicsiket és a nagyokat is elvarázsolják! Tarts Luckyval, Pruval, és barátaikkal, akik igazán különleges kalandokba keverednek a Móra Kiadó gondozásában megjelent regényekben, majd kalandozz Lucky vidám foglalkoztató füzetével! Ha velünk játszol, ráadásul nyerhetsz is egy könyvcsomagot a kötetekkel!
 

Miért választottam ezt a könyvet?

Tudom, hogy sokan odavannak a lovas könyvekért, de nekem emlékeim szerint ez az első. Kíváncsi voltam, hogy vajon milyenek ezek a mesekönyvek, mert olyan kis aranyosnak tűntek. Gondoltam, hátha ideje rákattanni a lovas mesékre is. Azt csak utólag tudtam meg, hogy ezek a kötetek egy tévébeli meséhez készültek, szóval mindenféle előzetes ismeret nélkül álltam neki az olvasásnak.
 

Véleményem a könyvről

Bár a könyv címe Pru naplója, nem a teljes könyv naplóformátumú. Vannak természetesen naplórészletek, de találunk leveleket is a könyvben, valamit E/3-ban írt, átlagos fejezeteket. A naplóbejegyzések és a levelek klasszul vannak kivitelezve, más betűtípussal úgy, mintha tényleg egy napló vagy levél lenne a könyv lapjain.

A történet röviden egy Pru nevű lányról szól, aki a barátai és a lovaik társaságában elszöktek egy cirkusszal. Pru bohócként dolgozik, így mikor kiderül, hogy részt fognak venni egy cirkuszi fesztiválon, mindenáron ki akarja találni a legjobb és legviccesebb jelenetet, aminek köszönhetően bekerül majd az újságba. Ám egy másik cirkusz bohóclánya, Catalina szintén győzni akar.

Őszintén szólva az alaptörténet egy kicsikét furcsa számomra, ugyanis nem túl valószerű, hogy egy kislány fogja magát, megszökik otthonról, egy cirkusz hajlandó őt alkalmazni, és amikor megírja a szüleinek, hová lett, azok nem rohannak érte fejvesztve (és joggal dühösen), hanem azt mondják neki, hogy menjen csak, valósítsa meg az álmait. Ilyen véleményem szerint nincs a valóságban. Persze ez egy mese, és lehet, hogy a tévébeli sorozatban meg van magyarázva, hogyan is alakulhatott így ez a szökés, de a könyv nem ad rá valódi magyarázatot Ezt azért olvasás közben megpróbáltam félretenni, és csak meseként felfogni az egészet, így pedig egészen aranyos kis történet kerekedett belőle.
 
Egyfelől örültem neki, hogy egy cirkusz áll a történet középpontjában. Imádom a cirkuszokat. Színesek, vidámak, szórakoztatóak és egy csomó tehetséges ember és állat tartozik hozzájuk. Ez a hangulat egészen jól visszajött a mesében is.

A sztori sok tanulságot hordoz magában. Egyfelől az önmagukba vetett hitről szól, arról, hogy bízzunk a képességeinkben és abban, hogy ha kitartóak vagyunk, akkor megvalósíthatjuk az álmainkat, céljainkat. Másfelől arra figyelmeztet, hogy ne akarjunk semmit görcsösen, mert akkor nem fog menni. Legyünk önmagunk, élvezzük, amit csinálunk, és ne külső célok vezéreljenek, hanem inkább belülről jövők. Ezen kívül a mese arra is megtanít minket, hogy nem mindenki olyan, mint amilyennek elsőre látszik. Ha valaki unszimpatikusan viselkedik, gonoszkodik, beképzeltnek tűnik és hasonlók, lehet, hogy csak a félelmeit, bánatát leplezi ezzel a viselkedéssel.

Na és persze nem utolsósorban miről másról szólhatna még ez a könyv, mint a barátságról. Emberek és emberek, valamint emberek és lovak között. Pru a barátainak köszönhetően képes legyőzni a honvágyát, és nekik köszönhető, hogy végül rátalál arra az útra, amin át megvalósíthatja a céljait.
 

Hogy tetszett a könyv?

Az irreális alap ellenére aranyos kis olvasmány volt, amely több fontos tanulságot is tartalmazott. Tetszett, hogy nemcsak naplóbejegyzésekből állt, hanem változatos volt szöveg tekintetében. A cirkuszi környezet is tetszett, lévén odavagyok a cirkuszokért.

Szóval összességében TETSZETT ez a könyv.
 

Kiknek ajánlom a könyvet?

Olyan gyerkőcöknek, akik szeretik a lovakat, a cirkuszt és szeretnek aranyos, barátokról szóló történeteket olvasni.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:
KATT 
 

 
Nyereményjáték:

Szilaj kétségkívül az egyik leghíresebb mesebeli paripa, de közel sem ő az egyetlen, aki ló létére fontos szerepet kapott egy történetben. Mostani nyereményjátékunkban híres lovakat kell felismernetek, de nem a nevükre vagyunk kíváncsiak, csupán arra, hogy melyik mesében tűntek fel ezek a nem mindennapi állatok. A helyes megfejtést írjátok be a Rafflecopter dobozba, és máris esélyetek nyílik rá, hogy megnyerjétek a könyveket!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)
 

Kép a játékhoz: 
 

 
Állomáslista:
 
10. 12. Utószó – Pru naplója
10. 13. Flora the Sweaterist – Lucky naplója
10. 14. Spirit Bliss Sárga könyves út – Pru naplója
10. 15. Csak olvass! – Pru naplója
10. 17. Csak olvass! – Lucky naplója
10. 18. Flora the Sweaterist – Pru naplója
10. 19. Csak olvass! – Kirándulás Luckyval a lovak és barátok világába
10. 20. Spirit Bliss Sárga könyves út – Lucky naplója
10. 21. Utószó – Lucky naplója
10. 22. Spirit Bliss Sárga könyves út – Kirándulás Luckyval a lovak és barátok világába
 

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése