~ Sárga könyves út ~

2020. október 22., csütörtök

Suzanne Selfors: Szilaj – Kirándulás Luckyval a lovak és barátok világába – Blogturné

 

 
Lovak, barátok és kalandok… Más nem is kell a remek szórakozáshoz és az izgalmas történetekhez, melyek a kicsiket és a nagyokat is elvarázsolják! Tarts Luckyval, Pruval, és barátaikkal, akik igazán különleges kalandokba keverednek a Móra Kiadó gondozásában megjelent regényekben, majd kalandozz Lucky vidám foglalkoztató füzetével! Ha velünk játszol, ráadásul nyerhetsz is egy könyvcsomagot a kötetekkel!
 

Miért választottam ezt a könyvet?

Kisgyerekként imádtam az ilyen foglalkoztató, feladatos könyveket. Míg mások babáztak, én ilyenekkel szórakoztattam magam, és sokat tanultam belőlük. Ezért kíváncsi voltam, hogy vajon milyenek a mostani, jó harminc évvel későbbi foglalkoztató kötetek, és mivel a Szilaj-sorozat két mesekönyve tetszett, úgy véltem, az ezekhez kapcsolódót választom.
 

Véleményem a könyvről

A könyv teljesen bevonja az olvasó kisgyereket a világába. Úgy kezdődik az egész, mintha a gyerkőc megérkezett volna Miraderóba, ahol a vasútállomáson Lucky fogadja. A szöveg végig az olvasó gyerekkel beszélget közvetlen, baráti stílusban. Lucky és a barátnői Pru és Abigail bemutatkoznak az olvasónak, elmondják magukról a legfontosabb tudnivalókat, bemutatják a lovaikat is, és válaszolnak néhány érdekes és személyes kérdésre, majd arra kérik az olvasót, hogy ő is tegye meg ugyanezt. Vagyis az első fejezet a barátkozásról és egymás megismeréséről szól. A fejezet végén egy személyiségteszt is vár ránk, hogy megtudjuk, melyik barátnőre hasonlítunk a legjobban, Luckyra, Prura vagy Abigailre. Nekem Pru jött ki.

A második fejezetben megismerhetjük Miraderó városát és az ott lakókat. Készíthetünk rajzot és térképet a saját otthonunkról, megnézhetjük Lucky családfáját, és megmutathatjuk neki a miénket. Részt vehetünk egy ötórai teán, ezáltal megtanulhatjuk, hogyan kell teríteni ilyenkor. Valamint nyomozhatunk az után, hová tűnt Nyiszi. Az iskolában mozgóképet csinálhatunk, a fagylaltozóban álláskeresési tanácsokat kaphatunk, és elgondolkozhatunk azon, vajon milyen lesz a mi első állásunk. Végül megismerkedhetünk a lószerszámokkal.

A harmadik fejezet az állatoké. Megismerhetjük a lovakat, szamarakat, öszvéreket, tervezhetünk álomistállót, egy kérdéssornak köszönhetően megtudhatjuk, milyen ló illik hozzánk (nekem inkább a biciklit javasolta a teszt XD), megismerhetjük a lovak felépítését, patkódíszt készíthetünk, valamit Abigail megosztja velünk néhány receptjét is (lovak és emberek számára).

A negyedik fejezetben közelebbi ismeretségbe kerülhetünk a lovakkal, ugyanis a lovaglásról van szó benne. Először kapunk egy-egy kérdést a három barátnőtől a lovaglás alapjairól, majd nyerget, díjszalagot és lovaglóruhát is tervezhetünk. Megismerkedhetünk a lovas versenyek fajtáival, a versenyszámokkal. Végül Nyiszi szórakoztat minket a lovas vicceivel.

Végül részt vehetünk a Vadnyugati Vadócok kalandtúraklub programjain. Elkészíthetünk különböző ételeket magunknak és a madaraknak, kézműveskedés közben készíthetünk távcsövet, ülőpárnát és mágikus erővel bíró díszt. Végül jöhetnek a mesék a tábortűz körül. Először egy hiányos mesét kell kiegészítenünk a megfelelő szavakkal, majd be kell fejeznünk néhány elkezdett történetet. Titkosírást is tanulhatunk, és elgondolkozhatunk azon, hogy vajon milyen lovas állást választanánk magunknak, ha lehetne.

A kötetet egy szószedet zárja, amely elmagyarázza, mit jelentenek azok a szavak, amelyeket a könyvben sárga színnel kiemeltek.

A kötet klasszul hozta azt, amit elvártam tőle, sok-sok lovas játékra, feladatra, érdekességre számítottam, és ezek meg is voltak a könyvben. Emellett tetszett, hogy a szöveg közvetlenül az olvasóhoz szól. Még én is kellemesebben éreztem magam tőle, egy kisgyerek számára ez tényleg olyan, mintha néhány barátja szólna hozzá, akiket meglátogatott a városukban.

A feladatok igazán sokszínűek. Kézműveskedés, sütés, rajzolás, önismereti és tudásfelmérő tesztek, szövegalkotási feladatok és még sok egyéb izgalmas elfoglaltság vár arra a gyerkőcre, aki kézbe veszi ezt a könyvet. Az is klassz, hogy nemcsak feladatok, hanem érdekes kis ábrák, magyarázatok által is tanulhatnak az olvasók a lovakról, a teázásról, a lószerszámokról és más témákról.

Vagyis ez a kis kötet egyszerre nyújt a kis olvasóinak valamiféle baráti érzést, játékokat és tudást.
 

Hogy tetszett a könyv?

Nekem nagyon bejött, ha kislányként kaptam volna a kezembe, imádtam volna. Szerintem tökéletes a mostani kisgyerekeknek is, egyfelől a témája miatt, hiszen melyik gyerkőc ne szeretné a lovakat, másfelől a témák és feladatok sokszínűsége miatt.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.
 

Kiknek ajánlom a könyvet?

Minden kisgyereknek, aki szereti a lovakat, és szereti kreatív feladatokkal szórakoztatni magát.

Ha kíváncsi lettél, itt megtalálhatod a könyvet:
KATT 
 
 
Nyereményjáték:

Szilaj kétségkívül az egyik leghíresebb mesebeli paripa, de közel sem ő az egyetlen, aki ló létére fontos szerepet kapott egy történetben. Mostani nyereményjátékunkban híres lovakat kell felismernetek, de nem a nevükre vagyunk kíváncsiak, csupán arra, hogy melyik mesében tűntek fel ezek a nem mindennapi állatok. A helyes megfejtést írjátok be a Rafflecopter dobozba, és máris esélyetek nyílik rá, hogy megnyerjétek a könyveket!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)
 

Kép a játékhoz:
 
 

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése